W dziedzinie przyrządzania domowych lodów jest kompletną amatorką, nie mam też niestety maszynki do lodów (ale wpisałam ją na listę rzeczy które muszę mieć, gdy kiedyś będę mieć swoją kuchnię marzeń...).
Stanęłam za to przed zadaniem przerobienia nadprogramowej łubianki truskawek i mój wybór padł na lody.
Wybrałam przepis najprostszy, tak by w razie niepowodzenia nie było mi szkoda zmarnowanych składników.
Efekt końcowy jest naprawdę dobry, lody są kremowe i bardzo truskawkowe. Jedynym minusem domowych lodów jest to że po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde. Dlatego trzeba je wstawić na 15-30 minut do lodówki lub pomóc sobie mikrofalą.
na około 1 litr lodów:
około 30 dkg truskawek
2 łyżki brązowego cukru
2 kubki śmietany 36% (użyłam Piątnicy)
3/4 szklanki cukru pudru (przesianego przez sitko)- umyte i pozbawione szypułek truskawki należy zblendować na mus razem z brązowym cukrem
- śmietanę ubić, dodać przesiany cukier puder i ubijać dalej jeszcze przez chwilę
- stopniowo wlewać do ubitej śmietany mus truskawkowy i mieszać delikatnie mikserem na niskich obrotach
- masę przełożyć do pojemnika, jeśli użyte składniki były wcześniej schłodzone w lodówce to od razu pojemnik z lodami wkładamy do zamrażarki; jeśli nie to schładzamy pojemnik z masą najpierw w lodówce a dopiero potem wstawiamy do zamrażarki
- kiedy przyrządzamy lody domowym sposobem nie używając maszynki powinniśmy je co kwadrans do pół godziny mieszać / miksować aby zapobiec powstawaniu dużych kryształków lodu, przyznam się że swoje zamieszałam 3 razy zwykłą łyżką (po 15 minutach, pół godzinie i 3 godzinach od wstawienia do zamrażarki) i efekt końcowy przy tak nikłym nakładzie pracy był więcej niż satysfakcjonujący
- śmietanę przed ubijaniem warto mocno schłodzić w zamrażarce przez około 10 minut - dotyczy to również innych przepisów wykorzystujących bitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz