200g mąki bezglutenowej wieloziarnistej
200g brązowego cukru
100g miękkiego masła
2 białka
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- płatki i mąkę wymieszać w dużej misce (opcjonalnie można część mąki bg zastąpić mąką z orzechów arachidowych lub włoskich, to świetnie pasuje do płatków gryczanych, a ciastka zyskują lekko orzechowy posmak)
- w osobnej misce ubić masło z cukrem i białkami
- stopniowo dodawać wymieszaną z płatkami mąkę dokładnie mieszając, powstanie bardzo gęsta masa
- nakładać łyżką stołową lub jeszcze lepiej łyżką do lodów na czystą blachę, w odstępach około 3cm, kulki podczas pieczenia rozpłyną się stopniowo na płaskie ciastka
- piec w 180 st. C przez 10 minut
- zdejmować lekko ciepłe, za wcześnie zdjęte będą się ciągnąć i rozrywać przy przekładaniu, zbyt wystudzone będą się kruszyć
gdzie można kupić płatki gryczane? rozumiem że mączkę z orzechów robisz poprzez starcie ich ?
OdpowiedzUsuńPłatki gryczane można kupić na bazarku pod Halą Marymoncką.
Usuńpłatki gryczane kupowałam w warszawskich delikatesach sieci Delima, ich producentem jest firma Szarłat, mąkę z orzechów arachidowych miałam kupną ale z powodzeniem wykorzystywałam już mąkę z orzechów włoskich zrobioną własnoręcznie np do tortu orzechowego
OdpowiedzUsuńpłatki gryczane:
http://www.szarlat.com.pl/pl/produkty_gryczane.htm
hej, masz jakiś przepis na ciastka bez glutenu i jajek?
OdpowiedzUsuńmam szarlotkę z mąki kukurydzianej:) tam nie ma jajek
OdpowiedzUsuńTakie ciastka nie dość, że są pyszne to jeszcze dość zdrowe jak na taką przekąskę. Ja bardzo sobie cenię różnego rodzaju przepisy od https://basiazsercem.pl/ gdzie jest ich cała masa. Dlatego gdy mam tylko wolną chwilę to oczywiście coś robię z tego zestawienia.
OdpowiedzUsuń