niedziela, 24 października 2010

ciastka gryczano - cynamonowe



220g płatków gryczanych
200g mąki bezglutenowej wieloziarnistej 
200g brązowego cukru
100g miękkiego masła
2 białka
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

  • płatki i mąkę wymieszać w dużej misce (opcjonalnie można część mąki bg zastąpić mąką z orzechów arachidowych lub włoskich, to świetnie pasuje do płatków gryczanych, a ciastka zyskują lekko orzechowy posmak)
  • w osobnej misce ubić masło z cukrem i białkami
  • stopniowo dodawać wymieszaną z płatkami mąkę dokładnie mieszając, powstanie bardzo gęsta masa
  • nakładać łyżką stołową lub jeszcze lepiej łyżką do lodów na czystą blachę, w odstępach około 3cm, kulki podczas pieczenia rozpłyną się stopniowo  na płaskie ciastka
  • piec w 180 st. C przez 10 minut
  • zdejmować lekko ciepłe, za wcześnie zdjęte będą się ciągnąć i rozrywać przy przekładaniu, zbyt wystudzone będą się kruszyć

5 komentarzy:

  1. gdzie można kupić płatki gryczane? rozumiem że mączkę z orzechów robisz poprzez starcie ich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki gryczane można kupić na bazarku pod Halą Marymoncką.

      Usuń
  2. płatki gryczane kupowałam w warszawskich delikatesach sieci Delima, ich producentem jest firma Szarłat, mąkę z orzechów arachidowych miałam kupną ale z powodzeniem wykorzystywałam już mąkę z orzechów włoskich zrobioną własnoręcznie np do tortu orzechowego

    płatki gryczane:
    http://www.szarlat.com.pl/pl/produkty_gryczane.htm

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, masz jakiś przepis na ciastka bez glutenu i jajek?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam szarlotkę z mąki kukurydzianej:) tam nie ma jajek

    OdpowiedzUsuń