2 szklanki mąki kukurydzianej
200 g masła (kostka)
1/2 szklanki cukru pudru
Nadzienie z jabłek:
1/2 szklanki cukru (zależy jak bardzo kwaśne są jabłka)
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (jeśli lubimy)
- mąkę siekamy z masłem i cukrem, szybko zagniatamy ciasto
- formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1/2h
- obrane i pokrojone w cząstki jabłka dusimy z cukrem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody, gdy są miękkie dodajemy przyprawy
- od ciasta odejmujemy 1/4 na kruszonkę, resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 20cm
- podpiekamy spód w temp. około 160 st. C przez 15 min. (z termoobiegiem), lub w temp. 180 st. C w piekarniku bez termoobiegu, spód powinien podpiec się na złoto
- na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy pokruszonym ciastem
- wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
- po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem
Witam Czy to ciasto się nie rozpada? Mam wrażenie, że kiedyś tego próbowałam i mi nie wyszło.
OdpowiedzUsuńmąka kukurydziana powoduje, że ciasto jest kruche, ale w połączeniu z wilgotnymi jabłkami trzyma się razem; czyli wychodzi takie jaka powinna być szarlotka
OdpowiedzUsuńupiekłam ta szarlotkę i.....jest przepyszna, prosta i pyszna
OdpowiedzUsuńo jeju chyba też zrobię aż mam slinotok
OdpowiedzUsuńa gdzie jajka?
OdpowiedzUsuńnie są konieczne, mąka z cukrem łączy się za pomocą masła
UsuńDzięki za odpowiedż,zrobiłam bez jajek i ciasto wyszło fantastycznie,takie maślane.....pycha!
OdpowiedzUsuńPycha! Polecam! U nas dziś będzie - z lekkimi modyfikacjami - do ciasta dodałam żółtka, na jabłka dałam pianę z białek z cukrem i kisielem, ale jak jak napisała Aga - autorka bloga - żółtka do ciasta nie są konieczne.
OdpowiedzUsuńDziecko ma alergię też na nabiał, czy mogę użyć oliwy z oliwek zamiast masła? Mam możliwość w razie czego dodania żółtka jajka, żeby ciasto lepiej się trzymało, ale białko na pewno odpada.
OdpowiedzUsuńPonieważ to ciasto kruche, oliwa mogłaby spowodować że byłoby zbyt lepkie. Może lepiej byłoby masło zastąpić bezmleczną margaryną?
OdpowiedzUsuńUpieczona i już ulubiona za prostotę i smak.A że jestem łakomy leniwiec uprościłam przepis o prażenei jabłek.Zamiast tego na podpieczony spód kładę ok 1,5 kg obranych i startych na wiórki jabłek,posypuję cynamonem i cukrem,/reszta jak w przepisie/ i gotowe.
OdpowiedzUsuńa ja dziś robię :) ciekawe jak wyjdzie ...
OdpowiedzUsuńU mnie w domu szarlotka z powyższego przepisu to Hit. Robię podwójna porcje na większą brytfanne. Nie zwiększam przy tym ilości cukru.
OdpowiedzUsuńDla mnie i mojej rodziny jest najlepsza!
Dziękuję za ten przepis:)
Właśnie jestem po upieczeniu szarlotki na podstawie Pani przepisu,troszkę sobie go zmodyfikowałam ,dodałam 2 żółtka i niecałe 100g mąki więcej(większa tortownica)
OdpowiedzUsuńUżyłam też odtłuszczonego masła z jogurtem zamiast tradycyjnego
Cisto w smaku wyśmienite
Pycha! Cudowna! Najsmaczniejsza! Krucha i soczysta zarazem! Uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto wyjdzie jesli po tych 15 minutach podpieczenia wystudze calkowicie ciasto przez kilka godzin a dokończe wieczorem?
OdpowiedzUsuńOhyda. Zdecydowanie za slodki spod. W smaku jak lukier. Ciasto się nie trzyma, rozpada się. Świeżo zrobiona i momentalnie do kosza wyrzucona.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, jest wspaniała, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra. Robilam kilka razy i za kazdym razem pyszna
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że nie ma lepszego ciasta jak szarlotka. Ogólnie ja jestem osobą która bardzo lubi wypieki i kiedy nadarzy się okazja to robię jakieś ciasto. Najlepsze wychodzą mi z przepisów https://basiazsercem.pl i już prawie przerobiłam wszystkie dania z tych porad.
OdpowiedzUsuńMożna dodać surowe jabłka wymieszać e z kisielem?
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem, cudowne, banalnie proste a podczas pieczenia tak pachnie w domu, że ciężko wyczekać aż się upiecze. Jest bardzo delikatne i dość kruche, ale spokojnie da się kroić w formie kawałki. Oczywiście dużo robią odpowiednie jabłka, u mnie papierówki. No i bez cukru białego, zastąpiłam ksylitolem.
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy i ostatni raz. Ciasto ma konsystencję suchego piasku. Nie jest kruche! Nieprzyjemnie oblepia jamę ustną. Jedyny plus to smak jabłek. Dobre jak w każdej szarlotce. Szkoda wykorzystanych składników.
OdpowiedzUsuńwłaśnie je robię
OdpowiedzUsuńdodałam 1 jajko i 2 czubate łyżeczki śmietany 18%
i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuń