poniedziałek, 25 października 2010

szarlotka z mąki kukurydzianej







Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej
200 g masła (kostka)
1/2 szklanki cukru pudru

Nadzienie z jabłek:

1 kg kwaśnych jabłek, np antonówki (może być nieco więcej, max 1 i 1/2 kg)
1/2 szklanki cukru (zależy jak bardzo kwaśne są jabłka)
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (jeśli lubimy)




  • mąkę siekamy z masłem i cukrem, szybko zagniatamy ciasto
  • formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1/2h
  • obrane i pokrojone w cząstki jabłka dusimy z cukrem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody, gdy są miękkie dodajemy przyprawy
  • od ciasta odejmujemy  1/4 na kruszonkę, resztą wylepiamy  tortownicę o średnicy 20cm
  • podpiekamy spód w temp. około 160 st. C przez 15 min. (z termoobiegiem), lub w temp. 180 st. C w piekarniku bez termoobiegu, spód powinien podpiec się na złoto
  • na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy pokruszonym ciastem
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
  • po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem

26 komentarzy:

  1. Witam Czy to ciasto się nie rozpada? Mam wrażenie, że kiedyś tego próbowałam i mi nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka kukurydziana powoduje, że ciasto jest kruche, ale w połączeniu z wilgotnymi jabłkami trzyma się razem; czyli wychodzi takie jaka powinna być szarlotka

    OdpowiedzUsuń
  3. upiekłam ta szarlotkę i.....jest przepyszna, prosta i pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. o jeju chyba też zrobię aż mam slinotok

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są konieczne, mąka z cukrem łączy się za pomocą masła

      Usuń
  6. Dzięki za odpowiedż,zrobiłam bez jajek i ciasto wyszło fantastycznie,takie maślane.....pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Polecam! U nas dziś będzie - z lekkimi modyfikacjami - do ciasta dodałam żółtka, na jabłka dałam pianę z białek z cukrem i kisielem, ale jak jak napisała Aga - autorka bloga - żółtka do ciasta nie są konieczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziecko ma alergię też na nabiał, czy mogę użyć oliwy z oliwek zamiast masła? Mam możliwość w razie czego dodania żółtka jajka, żeby ciasto lepiej się trzymało, ale białko na pewno odpada.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ponieważ to ciasto kruche, oliwa mogłaby spowodować że byłoby zbyt lepkie. Może lepiej byłoby masło zastąpić bezmleczną margaryną?

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieczona i już ulubiona za prostotę i smak.A że jestem łakomy leniwiec uprościłam przepis o prażenei jabłek.Zamiast tego na podpieczony spód kładę ok 1,5 kg obranych i startych na wiórki jabłek,posypuję cynamonem i cukrem,/reszta jak w przepisie/ i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja dziś robię :) ciekawe jak wyjdzie ...

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie w domu szarlotka z powyższego przepisu to Hit. Robię podwójna porcje na większą brytfanne. Nie zwiększam przy tym ilości cukru.
    Dla mnie i mojej rodziny jest najlepsza!
    Dziękuję za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie jestem po upieczeniu szarlotki na podstawie Pani przepisu,troszkę sobie go zmodyfikowałam ,dodałam 2 żółtka i niecałe 100g mąki więcej(większa tortownica)
    Użyłam też odtłuszczonego masła z jogurtem zamiast tradycyjnego
    Cisto w smaku wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! Cudowna! Najsmaczniejsza! Krucha i soczysta zarazem! Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ciasto wyjdzie jesli po tych 15 minutach podpieczenia wystudze calkowicie ciasto przez kilka godzin a dokończe wieczorem?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ohyda. Zdecydowanie za slodki spod. W smaku jak lukier. Ciasto się nie trzyma, rozpada się. Świeżo zrobiona i momentalnie do kosza wyrzucona.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam wczoraj, jest wspaniała, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dobra. Robilam kilka razy i za kazdym razem pyszna

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Urszula Adamska29 stycznia 2019 20:05

    Jestem przekonana, że nie ma lepszego ciasta jak szarlotka. Ogólnie ja jestem osobą która bardzo lubi wypieki i kiedy nadarzy się okazja to robię jakieś ciasto. Najlepsze wychodzą mi z przepisów https://basiazsercem.pl i już prawie przerobiłam wszystkie dania z tych porad.

    OdpowiedzUsuń
  21. Można dodać surowe jabłka wymieszać e z kisielem?

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie jem, cudowne, banalnie proste a podczas pieczenia tak pachnie w domu, że ciężko wyczekać aż się upiecze. Jest bardzo delikatne i dość kruche, ale spokojnie da się kroić w formie kawałki. Oczywiście dużo robią odpowiednie jabłka, u mnie papierówki. No i bez cukru białego, zastąpiłam ksylitolem.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam pierwszy i ostatni raz. Ciasto ma konsystencję suchego piasku. Nie jest kruche! Nieprzyjemnie oblepia jamę ustną. Jedyny plus to smak jabłek. Dobre jak w każdej szarlotce. Szkoda wykorzystanych składników.

    OdpowiedzUsuń
  24. właśnie je robię
    dodałam 1 jajko i 2 czubate łyżeczki śmietany 18%

    OdpowiedzUsuń
  25. i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń