poniedziałek, 25 października 2010

szarlotka z mąki kukurydzianej







Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej
200 g masła (kostka)
1/2 szklanki cukru pudru

Nadzienie z jabłek:

1 kg kwaśnych jabłek, np antonówki (może być nieco więcej, max 1 i 1/2 kg)
1/2 szklanki cukru (zależy jak bardzo kwaśne są jabłka)
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (jeśli lubimy)




  • mąkę siekamy z masłem i cukrem, szybko zagniatamy ciasto
  • formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1/2h
  • obrane i pokrojone w cząstki jabłka dusimy z cukrem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody, gdy są miękkie dodajemy przyprawy
  • od ciasta odejmujemy  1/4 na kruszonkę, resztą wylepiamy  tortownicę o średnicy 20cm
  • podpiekamy spód w temp. około 160 st. C przez 15 min. (z termoobiegiem), lub w temp. 180 st. C w piekarniku bez termoobiegu, spód powinien podpiec się na złoto
  • na podpieczony spód wykładamy nadzienie i posypujemy pokruszonym ciastem
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
  • po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem

15 komentarzy:

  1. Witam Czy to ciasto się nie rozpada? Mam wrażenie, że kiedyś tego próbowałam i mi nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka kukurydziana powoduje, że ciasto jest kruche, ale w połączeniu z wilgotnymi jabłkami trzyma się razem; czyli wychodzi takie jaka powinna być szarlotka

    OdpowiedzUsuń
  3. upiekłam ta szarlotkę i.....jest przepyszna, prosta i pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. o jeju chyba też zrobię aż mam slinotok

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są konieczne, mąka z cukrem łączy się za pomocą masła

      Usuń
  6. Dzięki za odpowiedż,zrobiłam bez jajek i ciasto wyszło fantastycznie,takie maślane.....pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Polecam! U nas dziś będzie - z lekkimi modyfikacjami - do ciasta dodałam żółtka, na jabłka dałam pianę z białek z cukrem i kisielem, ale jak jak napisała Aga - autorka bloga - żółtka do ciasta nie są konieczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziecko ma alergię też na nabiał, czy mogę użyć oliwy z oliwek zamiast masła? Mam możliwość w razie czego dodania żółtka jajka, żeby ciasto lepiej się trzymało, ale białko na pewno odpada.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ponieważ to ciasto kruche, oliwa mogłaby spowodować że byłoby zbyt lepkie. Może lepiej byłoby masło zastąpić bezmleczną margaryną?

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieczona i już ulubiona za prostotę i smak.A że jestem łakomy leniwiec uprościłam przepis o prażenei jabłek.Zamiast tego na podpieczony spód kładę ok 1,5 kg obranych i startych na wiórki jabłek,posypuję cynamonem i cukrem,/reszta jak w przepisie/ i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja dziś robię :) ciekawe jak wyjdzie ...

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie w domu szarlotka z powyższego przepisu to Hit. Robię podwójna porcje na większą brytfanne. Nie zwiększam przy tym ilości cukru.
    Dla mnie i mojej rodziny jest najlepsza!
    Dziękuję za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie jestem po upieczeniu szarlotki na podstawie Pani przepisu,troszkę sobie go zmodyfikowałam ,dodałam 2 żółtka i niecałe 100g mąki więcej(większa tortownica)
    Użyłam też odtłuszczonego masła z jogurtem zamiast tradycyjnego
    Cisto w smaku wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha! Cudowna! Najsmaczniejsza! Krucha i soczysta zarazem! Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń