poniedziałek, 1 listopada 2010

muffiny z dynią





1 szklanka dyni startej na wiórki
50g wiórków kokosowych
50g suszonej żurawiny lub rodzynek
125 ml oleju roslinnego
2 jajka
200 g mąki wieloziarnistej bg
150 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
duża szczypta kardamonu lub łyżeczka cynamonu

  • piekarnik rozgrzać do 180 st. C, do foremki na 12 muffinów włożyć papilotki
  • w dużej misce wymieszać suche składniki (mąkę, wiórki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy)
  • w mniejszej misce rozbić trzepaczką lub widelcem jajka i wymieszać z olejem
  • wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką
  • dodać startą dynię, wymieszać i nałożyć do papilotek
  • piec 20-25 min. aż zrobią się złote i suche w środku (sprawdzamy patyczkiem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz