1 szklanka dyni startej na wiórki
50g wiórków kokosowych
50g suszonej żurawiny lub rodzynek
125 ml oleju roslinnego
2 jajka
200 g mąki wieloziarnistej bg
150 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
duża szczypta kardamonu lub łyżeczka cynamonu
- piekarnik rozgrzać do 180 st. C, do foremki na 12 muffinów włożyć papilotki
- w dużej misce wymieszać suche składniki (mąkę, wiórki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy)
- w mniejszej misce rozbić trzepaczką lub widelcem jajka i wymieszać z olejem
- wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką
- dodać startą dynię, wymieszać i nałożyć do papilotek
- piec 20-25 min. aż zrobią się złote i suche w środku (sprawdzamy patyczkiem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz