wtorek, 21 grudnia 2010

śledzie piernikowe

Najwyższy czas zabrać się za śledzie. W tym roku zachciało mi się piernikowych - pewnie po obejrzeniu jednego z odcinków kuchennych rewolucji z Magdą Gessler, w którym przygotowała śledzia w pierniczkach z jabłkiem, posiekane to było na rodzaj sałatki i nie wyglądało samo w sobie apetycznie ale zaintrygował mnie smak jaki można dzięki piernikowym aromatom uzyskać. W tym przepisie tak naprawdę wystarczy przyprawić śledziowe płaty przyprawą do piernika, krążkami czerwonej cebuli i zalać olejem.

Żeby sobie utrudnić życie przyprawę przygotowałam samodzielnie ale można tez kupić gotową sprawdzając dokładnie skład na opakowaniu (często taka mieszanka zawiera mąkę pszenną). I żeby jeszcze nie było zbyt prosto kupiłam w tym celu śledzie całe solone, wymagające filetowania. Tu bezcenny okazał się you tube i krótki kurs filetowania śledzia. Dzielny mąż ogarnął temat już przy pierwszej sztuce i cała operacja filetowania 4 dorodnych śledzi (1kg) zakończyła się w 15 minut.



na mały słoik o pojemności 0,5 litra:
3 duże filety ze śledzia (np matjasy)
1 duża czerwona cebula
1 łyżka stołowa brązowego cukru
1 płaska łyżeczka od herbaty przyprawy  domowej do piernika (jeśli kupna można zwiększyć ilość bo jest mniej intensywna)
olej 

  • filety ze śledzia moczymy dotąd aż ich słoność będzie dla nas do zaakceptowania, czasem wystarczy kilka godzin a czasem potrzebna jest na to cala noc
  • obraną czerwoną cebulę kroimy w bardzo cienkie półplasterki, wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia
  • filety kroimy na kawałki długości około 3cm
  • mieszamy kawałki śledzia z cebulą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce
  • do śledzia i cebuli dodajemy cukier i przyprawy, mieszamy i ponownie odstawiamy na minimum godzinę
  • przekładamy śledzia z cebulą i przyprawami do słoika i zalewamy olejem
  • odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 dni






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz