czwartek, 3 marca 2011

sałatka ze szpinakiem i kurzymi wątróbkami

po angielsku brzmi wytworniej : chicken liver salad; inspiracją był przepis z ekspresowej Nigelii, wzbogacony o pokrojone w kostkę kwaśne jabłka i szpinak zamiast rukoli; świetne danie kiedy aż chce się wiosny na talerzu (szpinak) a organizm woła o trochę żelaza (wątróbka), sałatka na ciepło z mięsem i intensywnie zielonymi liśćmi szpinaku jest idealna na taką przejściową porę roku

najważniejszy w tym daniu jest sos, który w mojej wersji powstaje z połączenia octu balsamicznego i miodu (lubię taki o wyraźnym smaku np gryczany lub spadziowy) z sosem od smażonych wątróbek; 

szpinak do tej sałatki można podać surowy (o tej porze roku będzie to malutki szpinak z paczek) -  lub na koniec wrzucić na patelnię z resztkami sosu, i trzymać krótko aż liście staną się ciemnozielone, jeśli wybierzemy druga opcję potrzebujemy dwa -  trzy razy więcej szpinaku bo po obróbce termicznej jego liście mocno tracą na objętości; ja wykorzystałam świeże liście na spodzie sałatki i gotowane na wierzchu

sałatka będzie najładniej wyglądała ułożona na osobnych talerzach,
z dodatkiem ziemniaków pure lub frytek jest świetnym daniem obiadowym


40 dkg kurzych wątróbek
125 g świeżego szpinaku
1 kwaśne jabłko np szara reneta pokrojone w kostkę
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego (może być również syrop klonowy)
sól pieprz
oliwa z oliwek do smażenia - 2 łyżki

  • kurze wątróbki myjemy i oczyszczamy, ważne aby mięso przed smażeniem było suche - dzięki temu wrzucone na gorący tłuszcz nie będzie pryskało, więc albo odstawiamy na pół godziny albo osuszamy papierowym ręcznikiem
  • na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i kiedy się podgrzeje na tyle, że wrzucony kawałek mięsa zaczyna skwierczeć rozpoczynamy smażenie, wątróbki smażymy krótko - około 7 minut i średniointensywnie, mogą się trochę zrumienić, natomiast w środku powinny być różowe, 
  • po pierwszych dwóch minutach smażenia wątróbek, kiedy powierzchnia mięsa jest już ścięta wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko
  • zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy ocet oraz miód, mieszamy tak by sos oblepił wszystkie składniki, solimy i pieprzymy do smaku i stawiamy na ogniu jeszcze na minutę
  • na talerzu układamy umyte liście szpinaku i wykładamy wątróbki z jabłkiem, szpinak może też być lekko podsmażony na pozostałym po wątróbkach na patelni sosie





2 komentarze:

  1. mnie zaciekawił ten sos z miodem..

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli tylko lubisz potrawy z mięsem w wersji na słodko to powinno Ci smakować

    OdpowiedzUsuń