piątek, 16 maja 2014

ciastka owsiane bez glutenu

W naszym domu na takie ciastka mówi się: ciastka dla chomika:) To pewnie ze względu na ich gruboziarnistą strukturę, przypominającą chomicze pożywienie. Bardzo brakowało nam prostego przepisu na ciastka, które byłyby zdecydowanie mocno chrupiące. I nagle okazało się że przepis jest na wyciągnięcie ręki, na blogu www.natchniona.pl. Do tego jest dziecinnie łatwy do wykonania, z małej liczby składników i bez dodatku sody / proszku do pieczenia !!!
Od siebie dodałam siemię lniane i przyprawę piernikową dla uzyskania korzennego aromatu i smaku. I to okazało się strzałem w dziesiątkę - wreszcie mąż mógł pochrupać ciastka do herbaty. Czuję, że pilnie będziemy uzupełniać zapasy bezglutenowych płatków owsianych i piec, piec, piec kolejne wersje:) 



około 25 ciastek , średnicy 4-5cm

200g bezglutenowych płatków owsianych*
150g miękkiego masła
1/2 szklanki mixu mąk bezglutenowych**
1/2 szklanki cukru
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka domowej przyprawy do piernika*** lub kupnej bezglutenowej
3-4 łyżki zimnej wody

- nagrzać piekarnik do 180 st. C

- płaską, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

- wszystkie składniki wymieszać w dużej misce łyżką, a następnie  zagnieść zwarte ciasto 

- formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując odstępy

- rozpłaszczyć kulki, tworząc okrągłe ciastka o grubości około 1cm,  ( ciastka w pieczeniu nieco się rozpłyną)

- piec około 20 - 25 minut

- wyjąć i ułożyć na kratce do ostudzenia

* jedyne które znam to takie, do tej pory kupowałam je w bardzo znanej sieci ze zdrową żywnością, ale okazało się że w sklepach internetowych można je kupić za 1/2 ceny !!! do tego odkryłam je również na moim ulubionym bazarku, na stoisku z bakaliami - co uczy że warto bezglutenowych produktów wypatrywać w najmniej oczekiwanych miejscach


** użyłam  mieszanki mąk bezglutenowych z Marks&Spencer, nie zawierającej żadnych dodatkowych pozycji poza czystą mąką ziemniaczaną, kukurydzianą i z tapioki; ale równie dobrze można wymieszać te składniki samemu

***domowa przyprawa do piernika pochodzi z tego przepisu i była już przeze mnie wykorzystywana w przepisie dla odmiany na słono: śledzie piernikowe



 

9 komentarzy:

  1. Takie proste kruche ciasteczka są najlepsze! Chętnie skorzystam z przepisu :)
    Ze swej strony polecam moje ciasteczka z mąki ryżowej! Też są przepyszne i można eksperymentować z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciastka owsiane!! W postaci wszelkiej pewnie dlatego, że są bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze się udają. U mnie najprostsze składają się aż z 2 składników bananów i płatków owsianych. Polecam spróbować dla porównania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na bezglutenowyfacet . pl
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. płatki owsiane są bardzo zdrowe bo zawierają dużo błonnika, są bardzo odżywcze a pomagają pozbyć się cholesterolu i schudnąć. Ja bardzo lubię piec ciastka owsiane z dodatkiem suszonych owoców, zwłaszcza z żurawiną. Płatki owsiane lubię jak są eko i mają certyfikat pochodzenia: http://www.jarmarknatury.pl/platki-owsiane-bio-600g

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biz turli sog'liqni saqlash muammolari davolash uchun, taqdim qilingan va don butunlay kasallik davolash mumkin dori yordamida bir chora beradi.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń