W naszym domu na takie ciastka mówi się: ciastka dla chomika:) To pewnie ze względu na ich gruboziarnistą strukturę, przypominającą chomicze pożywienie. Bardzo brakowało nam prostego przepisu na ciastka, które byłyby zdecydowanie mocno chrupiące. I nagle okazało się że przepis jest na wyciągnięcie ręki, na blogu www.natchniona.pl. Do tego jest dziecinnie łatwy do wykonania, z małej liczby składników i bez dodatku sody / proszku do pieczenia !!!
Od siebie dodałam siemię lniane i przyprawę piernikową dla uzyskania korzennego aromatu i smaku. I to okazało się strzałem w dziesiątkę - wreszcie mąż mógł pochrupać ciastka do herbaty. Czuję, że pilnie będziemy uzupełniać zapasy bezglutenowych płatków owsianych i piec, piec, piec kolejne wersje:)
około 25 ciastek , średnicy 4-5cm
200g bezglutenowych płatków owsianych*
150g miękkiego masła
1/2 szklanki mixu mąk bezglutenowych**
1/2 szklanki cukru
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka domowej przyprawy do piernika*** lub kupnej bezglutenowej
3-4 łyżki zimnej wody
- nagrzać piekarnik do 180 st. C
- płaską, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- wszystkie składniki wymieszać w dużej misce łyżką, a następnie zagnieść zwarte ciasto
- formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując odstępy
- rozpłaszczyć kulki, tworząc okrągłe ciastka o grubości około 1cm, ( ciastka w pieczeniu nieco się rozpłyną)
- piec około 20 - 25 minut
- wyjąć i ułożyć na kratce do ostudzenia
* jedyne które znam to takie, do tej pory kupowałam je w bardzo znanej sieci ze zdrową żywnością, ale okazało się że w sklepach internetowych można je kupić za 1/2 ceny !!! do tego odkryłam je również na moim ulubionym bazarku, na stoisku z bakaliami - co uczy że warto bezglutenowych produktów wypatrywać w najmniej oczekiwanych miejscach
** użyłam mieszanki mąk bezglutenowych z Marks&Spencer, nie zawierającej żadnych dodatkowych pozycji poza czystą mąką ziemniaczaną, kukurydzianą i z tapioki; ale równie dobrze można wymieszać te składniki samemu
***domowa przyprawa do piernika pochodzi z tego przepisu i była już przeze mnie wykorzystywana w przepisie dla odmiany na słono: śledzie piernikowe
Takie proste kruche ciasteczka są najlepsze! Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńZe swej strony polecam moje ciasteczka z mąki ryżowej! Też są przepyszne i można eksperymentować z dodatkami :)
Uwielbiam ciastka owsiane!! W postaci wszelkiej pewnie dlatego, że są bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze się udają. U mnie najprostsze składają się aż z 2 składników bananów i płatków owsianych. Polecam spróbować dla porównania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bezglutenowyfacet . pl
OdpowiedzUsuń:)
płatki owsiane są bardzo zdrowe bo zawierają dużo błonnika, są bardzo odżywcze a pomagają pozbyć się cholesterolu i schudnąć. Ja bardzo lubię piec ciastka owsiane z dodatkiem suszonych owoców, zwłaszcza z żurawiną. Płatki owsiane lubię jak są eko i mają certyfikat pochodzenia: http://www.jarmarknatury.pl/platki-owsiane-bio-600g
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten blog :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne , urozmaicają nam- bezglutenowym ludzikom życie.
Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńPrzeprowadzałem swojemu dziecku testy alergiczne z krwi wyniki niestety nie były zbyt optymistyczne. Uczulone jest na wiele składników odżywczych, wymaga to od nas diametralną zmianę odżywiania i takie przepisy są mi bardzo potrzebne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń