poniedziałek, 22 listopada 2010

ciasto czekoladowo-pomarańczowe





Przepis od Nigelii , u której występuje pod nazwą "Store Cupboard Chocolate-Orange Cake".
Trochę przypomina naszego murzynka ale z wyraźną pomarańczową nutą dzięki dodaniu marmolady z pomarańczy.
Dla mnie największą zaletą jest fakt że szybko się przygotowuje i miesza łyżką, bez wyciągania miksera.
Dzięki dodaniu dżemu ciasto pozostaje długo wilgotne.

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej (np Goplana 60% kakao, naturalnie bezglutenowa)
300 g marmolady z pomarańczy 
150 g cukru
150 g mąki (mix bg)
2 ubite jajka
łyżeczka proszku do pieczenia bg

  • roztopić masło w rondelku i dodać połamaną na kawałki tabliczkę czekolady
  • zdjąć rondelek z ognia, dodać marmoladę, cukier, sól i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać
  • stopniowo, po jednej łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać na jednolitą masę
  • wylać ciasto do okrągłej formy z kominkiem (użyłam takiej o średnicy 22cm) i piec 40 min w temp. 180 st. C
  • po wystudzeniu można ciasto oblać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową
Uwaga: można stosować inne warianty smakowe, dodając zamiast dżemu z pomarańczy dżem malinowy, morelowy lub powidła śliwkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz