Przepis od Nigelii , u której występuje pod nazwą "Store Cupboard Chocolate-Orange Cake".
Trochę przypomina naszego murzynka ale z wyraźną pomarańczową nutą dzięki dodaniu marmolady z pomarańczy.
Dla mnie największą zaletą jest fakt że szybko się przygotowuje i miesza łyżką, bez wyciągania miksera.
Dzięki dodaniu dżemu ciasto pozostaje długo wilgotne.
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej (np Goplana 60% kakao, naturalnie bezglutenowa)
300 g marmolady z pomarańczy
150 g cukru
150 g mąki (mix bg)
2 ubite jajka
łyżeczka proszku do pieczenia bg- roztopić masło w rondelku i dodać połamaną na kawałki tabliczkę czekolady
- zdjąć rondelek z ognia, dodać marmoladę, cukier, sól i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać
- stopniowo, po jednej łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać na jednolitą masę
- wylać ciasto do okrągłej formy z kominkiem (użyłam takiej o średnicy 22cm) i piec 40 min w temp. 180 st. C
- po wystudzeniu można ciasto oblać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową
Odkąd tylko pamiętam to zawsze przyjemnie i słodko było przesiadywać w kuchni. Tym bardziej, że posiadając do wyboru takie porady kulinarne jak https://basiazsercem.pl/ można naprawdę upiec przepyszne zestawy dań. Zdecydowanie zadowala mnie to, że każdemu one smakują, więc nie ma najmniejszego problemu z ich szybkim upieczeniem.
OdpowiedzUsuń