piątek, 17 grudnia 2010

kokosanki


Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tych ciasteczek. Do tej pory wydawało mi się, że proces ich przygotowania jest skomplikowany i dlatego trzeba je kupować w cukierni. A tymczasem nic bardziej mylnego. Są banalnie łatwe, robią się szybko i pieką zaledwie kwadrans. Największy plus przy diecie bezglutenowej jest taki że przepis wykorzystuje to co naturalnie bezglutenowe. Składniki zwykle są pod ręką, a nawet jeśli nie to wiórki kokosowe są w każdym osiedlowym sklepiku.



proporcje na 32 kokosanki 
50 g masła
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki mleka
2 białka
płaska stołowa łyżka mąki ziemniaczanej

  • masło roztopić razem z cukrem i mlekiem w rondelku
  • dodać wiórki kokosowe, wymieszać masę dokładnie i wystudzić
  • rozgrzać piekarnik do 180 st. C
  • białka ubić na sztywną pianę
  • wymieszać wiórki z ubitą pianą (to czy masa z wiórków i masła jest wystudzona jest ważne bo jeśli dodamy zbyt ciepłą to ciasteczka podczas pieczenia rozleją się w płaskie koła) i dodać mąkę ziemniaczaną
  • masę wykładać łyżką na blachę przykrytą papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, kulki powinny być nie większe niż morela, na płaskiej blaszce mieści się 16 ciasteczek
  • piec 15 minut
po upieczeniu ciasteczka są miękkie dlatego dajemy im ostygnąć kilka minut na blasze, późnij są chrupkie na zewnątrz i ciągnące w środku czyli dokładnie takie jakie powinny być pyszne kokosanki

 


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nie chciałam zaśmiecać, więc skasowałam komentarz. Kokosanki są rewelacyjne. Mnie wyszły blade, ale bardzo dobre;)
    Pozwoliłam sobie umieścić przepis na blogu razem z linkiem do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis rewelacja,kokosanki przepyszne.dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń