Wg wikipedii polenta to : włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej a obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np sosu pomidorowego.
Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.
Nie miałam przyjemności jeść jej wcześniej przyrządzonej w restauracji lub w kraju skąd pochodzi dlatego nie mam porównania smaku. Ale wykonana wg dostępnych przepisów okazała się na tyle dobra, żeby zapisać ją w kulinarnym notesie. Jest ciekawym dodatkiem do sosów np chili con carne, ale też podsmażanych na maśle grzybów, czy pieczonych mięs.
jako dodatek do dania głównego dla 4 osób:
20 dkg kaszki kukurydzianej średniej
1-2 łyżki masła
3/4 litra wrzątku
sól
zioła np tymianek (opcjonalnie)
- w rondelku gotujemy wodę, a gdy się zagotuje solimy i wsypujemy kaszkę kukurydzianą
- cały czas mieszając gotujemy 5-6 minut
- polenta jest gotowa kiedy masa sama odchodzi od ścian naczynia
- dodajemy masło i ewentualnie przyprawy, sprawdzamy cy jest dostatecznie słona
- masę przekładamy do płaskiego naczynia lub na plastikową / szklaną deskę zwilżoną zimną wodą, rozsmarowujemy na gr 2cm
- wierzch można wygładzić szpatułką lub łyżką zmoczoną w zimnej wodzie - wtedy masa się mniej przykleja
- odstawiamy do ostygnięcia, wierzch można przykryć folią spożywczą żeby nie wysychał
- kroimy w kwadraty a potem w trójkąty lub szklanką wykrawamy koła
- podajemy na trzy sposoby: odsmażane na maśle, zapieczone w żaroodpornym naczyniu, polane masłem i posypane tartym serem lub grillowane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz