piątek, 17 grudnia 2010

polenta z kaszki kukurydzianej

Wg wikipedii polenta to : włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej a obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera  i różnych sosów, np sosu pomidorowego.
Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.
Nie miałam przyjemności jeść jej wcześniej przyrządzonej w restauracji lub w kraju skąd pochodzi dlatego nie mam porównania smaku. Ale wykonana wg dostępnych przepisów okazała się na tyle dobra, żeby zapisać ją w kulinarnym notesie. Jest ciekawym dodatkiem do sosów np chili con carne, ale też podsmażanych na maśle grzybów, czy pieczonych mięs.
Przygotowuję ją używając kaszki kukurydzianej średniej dostępnej w większości sklepów.


jako dodatek do dania głównego dla 4 osób:

20 dkg kaszki kukurydzianej średniej
1-2 łyżki masła
3/4 litra wrzątku
sól
zioła np tymianek (opcjonalnie)

  • w rondelku gotujemy wodę, a gdy się zagotuje solimy i wsypujemy kaszkę kukurydzianą
  • cały czas mieszając gotujemy 5-6 minut
  • polenta jest gotowa kiedy masa sama odchodzi od ścian naczynia
  • dodajemy masło i ewentualnie przyprawy, sprawdzamy cy jest dostatecznie słona
  • masę przekładamy do płaskiego naczynia lub na plastikową / szklaną deskę zwilżoną zimną wodą, rozsmarowujemy na gr 2cm
  • wierzch można wygładzić szpatułką lub łyżką zmoczoną w zimnej wodzie - wtedy masa się mniej przykleja
  • odstawiamy do ostygnięcia, wierzch można przykryć folią spożywczą żeby nie wysychał
  • kroimy w kwadraty a potem w trójkąty lub szklanką wykrawamy  koła
  • podajemy na trzy sposoby: odsmażane na maśle, zapieczone w żaroodpornym naczyniu, polane masłem i posypane tartym serem lub grillowane 
Uwaga: jeśli zmieniamy rodzaj kaszy kukurydzianej należy też zmodyfikować czas gotowania porównując z przepisem na opakowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz