poniedziałek, 22 listopada 2010

ciasto czekoladowo-pomarańczowe





Przepis od Nigelii , u której występuje pod nazwą "Store Cupboard Chocolate-Orange Cake".
Trochę przypomina naszego murzynka ale z wyraźną pomarańczową nutą dzięki dodaniu marmolady z pomarańczy.
Dla mnie największą zaletą jest fakt że szybko się przygotowuje i miesza łyżką, bez wyciągania miksera.
Dzięki dodaniu dżemu ciasto pozostaje długo wilgotne.

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej (np Goplana 60% kakao, naturalnie bezglutenowa)
300 g marmolady z pomarańczy 
150 g cukru
150 g mąki (mix bg)
2 ubite jajka
łyżeczka proszku do pieczenia bg

  • roztopić masło w rondelku i dodać połamaną na kawałki tabliczkę czekolady
  • zdjąć rondelek z ognia, dodać marmoladę, cukier, sól i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać
  • stopniowo, po jednej łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać na jednolitą masę
  • wylać ciasto do okrągłej formy z kominkiem (użyłam takiej o średnicy 22cm) i piec 40 min w temp. 180 st. C
  • po wystudzeniu można ciasto oblać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową
Uwaga: można stosować inne warianty smakowe, dodając zamiast dżemu z pomarańczy dżem malinowy, morelowy lub powidła śliwkowe.

szybka szarlotka na kruchym spodzie




To przepis na bardzo szybką szarlotkę i jednocześnie idealną dla tych, którzy nie mogą się przekonać do własnoręcznego zagniatania kruchego ciasta (w tym mnie do niedawna). Szarlotka jest bardzo efektowna, dzięki warstwie ubitej piany z białek na wierzchu ciasta.Uwaga: z samego miksu  mąki bezglutenowej ciasto będzie miało bardzo kleistą konsystencję dlatego koniecznie trzeba dodać mąkę kukurydzianą. W wersji glutenowej bierzemy zwykłą mąkę pszenną.


5 jajek (dużych)
3 szklanki mąki (ok. 2 mąki bezglutenowej + 1 mąki kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła roślinnego/margaryny
1/2 szkl + 2 łyżki stołowe cukru
ok. 1 1/2 kg jabłek świeżo uduszonych z dodatkiem cukru i cynamonu (do smaku) lub 1 duży słoik już gotowych

  • Rozdzielić białka od żółtek.
  • Z białek ubić sztywną pianę, na koniec dodać 1/2 szklanki cukru
  • Do żółtek dodać 2 łyżki cukru i masło - dokładnie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować kolejne 5 min.
  •  Otrzymane ciasto będzie miękkie i może się trochę kleić (zwłaszcza z mąki bezglutenowej), ale powinno dać się uformować ręką w kulę. Ciasto podzielić - 3/4 rozprowadzić lekko ugniatając ręką na dnie oraz bokach formy wyłożonej papierem do pieczenia, resztę włożyć do lodówki.
  •  Spód ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 200C, ok. 10-15 min., aż  delikatnie się zarumieni. Wyjąć i obniżyć temperaturę w piekarniku do 175 C.
  • Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie pianę z białek (można ją po prostu delikatnie rozprowadzić szpatułką, żeby wyglądała bardziej efektownie można formować łyżką równe porcje piany i układać jedną obok drugiej), a na koniec delikatnie posypać kruszonką z wyjętego z lodówki ciasta.
  • Piec kolejne 25-30 minut, piana powinna się zapiec i lekko zrumienić, podobnie jak kruszonka. Po wyłączeniu piekarnika ciasto powinno jeszcze trochę w nim postać, żeby beza trochę się podsuszyła.

niedziela, 21 listopada 2010

risotto z dynią i boczkiem



W jednej z edycji  Hell's Kitchen Gordona Ramseya serwowano  to danie gościom restauracji. Wtedy wydawało mi się to bardzo wykwintne i skomplikowane. A tak naprawdę po opanowaniu podstawowego przepisu na risotto, kolejne warianty smakowe nie są już niczym trudnym. Do tego jeśli pure z dyni mamy już zrobione i np zamrożone, przygotowanie całego posiłku  zajmuje tylko tyle czasu ile dochodzi ryż na patelni czyli 15-20 minut.

Przepis jest zmodyfikowaną wersją z książki  Gordona Ramseya "Niedzielne przysmaki". Wprowadziłam dwie zmiany: pierwsza to dodanie białego wina (tak jak w przepisie bazowym), a druga to użycie przygotowanego wcześniej pure z dyni. 

Pure z dyni przygotowuje się dziecinnie łatwo. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to obranie ze skóry i odrzucenie środkowej części z pestkami, a następnie pokrojenie miąższu w kostkę 2x2 cm, podlanie niewielką ilością wody i duszenie do miękkości pod przykryciem. Drugi to przekrojenie dyni i pieczenie w piekarniku razem ze skórą ale bez środka z pestkami, aż zmieknie, a potem wybranie miąższu łyżką. Dalej w każdej wersji postępujemy tak samo czyli miksujemy. Pure z pieczonej dyni jest mniej wodniste niż to z duszonej. Gotowe mozna zamrozić w pojemnikach lub torebkach do mrożonek w porcjach, które po rozmrożeniu wystarczą na raz.

proporcje na dwie osoby (na ciepłą kolację)
150-170g ryżu do risotto
1/2 litra bulionu (z kurczaka lub warzyw)
250 g pure z dyni
1/4 litra białego wina
3-4  grube plastry wędzonego boczku
garść tartego sera (ja zamiast parmezanu użyłam rolady ustrzyckiej) 
2 łyżki masła, oliwa 
ząbek czosnku 
sól, pieprz do smaku (jeśli bulion jest dobrze przyprawiony lub używamy proszku/kostki to zazwyczaj dodatkowe przyprawy nie są potrzebne)

  • podgrzewamy bulion i trzymamy gorący
  • boczek kroimy w małą kostkę i rumienimy na patelni, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku
  • na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy łyżkę masła
  • wrzucamy posiekany ząbek czosnku, podsmażamy dotąd aż poczujemy jego zapach
  • wrzucamy ryż i szklimy przez 1 minutę
  • wlewamy białe wino i czekamy aż się wchłonie
  • dodajemy po łyżce wazowej bulionu, dodając następną porcję dopiero gdy poprzednia się wchłonęła
  • próbujemy czy ryż jest gotowy gdy zużyjemy cały bulion
  • dodajemy pure z dyni i mieszamy  2-3 minuty 
  • zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, tarty ser i boczek, ja dodaję jeszcze siekaną natkę pietruszki

 Dynia ma bardzo delikatny smak, więc boczek można potraktować opcjonalnie - tu został dodany na wyraźną prośbę mięsożercy:) Wiele razy dyniowe risotto serwowałam bez takich wkładek i wówczas smak dyni świetnie podkreślają : wędzony ser a także chili w płatkach.




środa, 17 listopada 2010

bardzo łatwe ciasto z jabłkami






Właściwie nie jest to klasyczna szarlotka, gdzie warstwą jabłek przekłada się ciasto. W cukierni jadłam takie ciastko pod nazwą Jabłecznik Litewski. Dla mnie największym plusem tego ciasta jest to że miesza się wszystkie składniki w jednej misce, jedną łyżką - mikser jest zupełnie zbędny. Idealne ciasto do przyrządzania w warunkach polowych, z urządzeń kuchennych potrzebny wyłącznie piekarnik. Ciasto długo zachowuje świeżość - to za sprawą wilgotnych jabłek rozrzuconych w cieście. Jedyny minus jest taki że trzeba odczekać około godziny aż jabłka puszczą sok. Natomiast kolejną zaletą tego ciasta jest to że wg przepisu przygotujemy zarówno deser bezglutenowy i glutenowy (bez zmiany proporcji). Uważam że warto w tym cieście jasną mąkę zastąpić mąką razową (jeśli deser jest glutenowy) lub bezglutenową wieloziarnistą.

6 jabłek - minimum 1kg do 1 1/2 kg najlepiej antonówek
szklanka cukru (może być trzcinowy lub zwykły wymieszany pół na pół z muscovado)
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
2 szklanki mąki wieloziarnistej bg
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 łyżeczka sody 
3 całe jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu (jeśli lubimy)

  • jabłka obieramy i kroimy w kostkę o wielkości około 2,5x2,5cm (to najbardziej pracochłonna część przepisu :))
  • zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie i odstawiamy na godzinę
  • nastawiamy piekarnik na 180st. C
  • po godzinie, kiedy jabłka puszczą sok wbijamy do miski jajka, wsypujemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia bg i sodę i mieszamy łyżką
  • wykładamy na prostokątną blachę (użyłam takiej o rozmiarze 20x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch łyżką ponieważ ciasto jest bardzo gęste i pieczemy min. 35 min, aż zrobi się brązowe

poniedziałek, 1 listopada 2010

muffiny z dynią





1 szklanka dyni startej na wiórki
50g wiórków kokosowych
50g suszonej żurawiny lub rodzynek
125 ml oleju roslinnego
2 jajka
200 g mąki wieloziarnistej bg
150 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
duża szczypta kardamonu lub łyżeczka cynamonu

  • piekarnik rozgrzać do 180 st. C, do foremki na 12 muffinów włożyć papilotki
  • w dużej misce wymieszać suche składniki (mąkę, wiórki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy)
  • w mniejszej misce rozbić trzepaczką lub widelcem jajka i wymieszać z olejem
  • wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką
  • dodać startą dynię, wymieszać i nałożyć do papilotek
  • piec 20-25 min. aż zrobią się złote i suche w środku (sprawdzamy patyczkiem)