W naszym domu na takie ciastka mówi się: ciastka dla chomika:) To pewnie ze względu na ich gruboziarnistą strukturę, przypominającą chomicze pożywienie. Bardzo brakowało nam prostego przepisu na ciastka, które byłyby zdecydowanie mocno chrupiące. I nagle okazało się że przepis jest na wyciągnięcie ręki, na blogu www.natchniona.pl. Do tego jest dziecinnie łatwy do wykonania, z małej liczby składników i bez dodatku sody / proszku do pieczenia !!!
Od siebie dodałam siemię lniane i przyprawę piernikową dla uzyskania korzennego aromatu i smaku. I to okazało się strzałem w dziesiątkę - wreszcie mąż mógł pochrupać ciastka do herbaty. Czuję, że pilnie będziemy uzupełniać zapasy bezglutenowych płatków owsianych i piec, piec, piec kolejne wersje:)
około 25 ciastek , średnicy 4-5cm
200g bezglutenowych płatków owsianych*
150g miękkiego masła
1/2 szklanki mixu mąk bezglutenowych**
1/2 szklanki cukru
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka domowej przyprawy do piernika*** lub kupnej bezglutenowej
3-4 łyżki zimnej wody
- nagrzać piekarnik do 180 st. C
- płaską, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- wszystkie składniki wymieszać w dużej misce łyżką, a następnie zagnieść zwarte ciasto
- formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując odstępy
- rozpłaszczyć kulki, tworząc okrągłe ciastka o grubości około 1cm, ( ciastka w pieczeniu nieco się rozpłyną)
- piec około 20 - 25 minut
- wyjąć i ułożyć na kratce do ostudzenia
* jedyne które znam to takie, do tej pory kupowałam je w bardzo znanej sieci ze zdrową żywnością, ale okazało się że w sklepach internetowych można je kupić za 1/2 ceny !!! do tego odkryłam je również na moim ulubionym bazarku, na stoisku z bakaliami - co uczy że warto bezglutenowych produktów wypatrywać w najmniej oczekiwanych miejscach
** użyłam mieszanki mąk bezglutenowych z Marks&Spencer, nie zawierającej żadnych dodatkowych pozycji poza czystą mąką ziemniaczaną, kukurydzianą i z tapioki; ale równie dobrze można wymieszać te składniki samemu
***domowa przyprawa do piernika pochodzi z tego przepisu i była już przeze mnie wykorzystywana w przepisie dla odmiany na słono: śledzie piernikowe