poniedziałek, 29 sierpnia 2011

dorsz pieczony w plastrach boczku

Prosta kombinacja zaczerpnięta z Jamie'go O. "Każdy może gotować" i rzeczywiście to danie każdy potrafi zrobić. Efekt jest murowany  i mimo że głównym składnikiem jest filet z ryby, owinięcie go w plastry boczku daje bardzo sycące danie. Świeży rozmaryn uważam tu za niezbędny, bo daje bajeczny aromat. Jako dodatek najlepsze będą gotowane młode ziemniaki.



na 2 porcje:
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 filety z dorsza po około 200g każdy (można też podzielić większy filet)
6 plastrów wędzonego boczku (dość chudego i z odkrojoną skórą)
oliwa, sól morska, pieprz
1 cytryna 

  • rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, 
  • z 2 łodyżek rozmarynu obrywamy listki i drobno siekamy
  • w misce mieszamy posiekany rozmaryn z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w tym kawałki dorsza
  • rozkładamy 3 plastry boczku tak by na siebie zachodziły, kładziemy w poprzek kawałek dorsza i zawijamy
  • układamy rybę owiniętą boczkiem na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia, kładziemy na każdej porcji gałązkę rozmarynu
  • pieczemy 10-12 minut aż boczek się zrumieni a ryba upiecze
  • podajemy z ziemniakami z wody i cząstką cytryny