wtorek, 21 grudnia 2010

rolmopsy śledziowe

Oprócz śledzi piernikowych, drugi sposób podania mojej ulubionej rybki na który mam ochotę w tym roku to rolmopsy. Zwłaszcza po tym jak przeczytałam w Wysokich Obcasach artykuł pt Śledzik, a w nim o tym że prawdziwy rolmops powininen
oprócz nadzienia z ogórka i cebuli być w środku posmarowany musztardą. A musztarda to jest to co za mną chodzi od kilku dni.

Dlatego każdy płat ryby postanowiłam posmarować musztardą francuską (czyli praktycznie samymi kuleczkami z gorczycy przyjemnie pękającymi na podniebieniu w trakcie jedzenia). Natomiast całość zalać octowo-słodką zalewą wg przepisu Babci Oli.
Przygotowanie dzieli się na kilka etapów, ponieważ osobno gotujemy zalewę i przygotowujemy cebulę, a potem studzimy przed dodaniem do śledzi. 

Ponieważ moje płaty były dość duże a nie chciałam mieć wielkich rolmopsów to podzieliłam każdy na pół i mocno spięłam wykałaczkami.




na duży słój o pojemności 1 litra:
5-6 filetów śledziowych (wymoczonych)
kilka małych ogórków kiszonych
2 łyżki stołowe francuskiej musztardy (z całymi ziarenkami gorczycy)
1 duża biała cebula
pół czerwonej cebuli
1 łyżka stołowa oleju

Zalewa:
¾ litra wody
1/4 szklanki octu (spirytusowego 10%)
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2 czubata łyżka stołowa cukru (użyłam trzcinowego przez co zalewa ma bursztynowy kolor i jest mniej słodka)

  • w rondelku zagotowujemy wodę tylko z przyprawami
  • do wrzącego płynu wlewamy ocet, wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy
  • zalewę odstawiamy do ostygnięcia
  • cebulę białą i czerwoną kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy, ale można zrobić też jak w oryginalnym przepisie czyli: cebulę zalać wodą, zagotować, odcedzić i wystudzić
  • filety smarujemy wewnątrz musztardą wkładamy ogórka i piórka czerwonej cebuli, zwijamy i spinamy wykałaczką
  • rolmopsy układamy w słoju przesypując je pozostałą cebulą
  • delikatnie wlewamy zalewę
  • na wierzch wlewamy łyżkę oleju
  • odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 dni

1 komentarz:

  1. .świetny przepis- i obowiązkowo z musztardą francuską;) do wypróbowania przy następnej okazji;)

    OdpowiedzUsuń