poniedziałek, 17 stycznia 2011

ciasto kokosowe

to przepis przetestowany już kilka razy, niestety nie mam pojęcia skąd go przepisałam do kajecika;
ciasto jest ciężkie i wilgotne (czyli takie jakie lubię najbardziej) dlatego przy pieczeniu  ważne jest trzymanie się podanego czasu, to musi być godzina i nie żaden tam termoobieg tylko najzwyklejsza grzałka; to ciasto lubię piec w formie do babki (moja ma większą średnicę na górze około 26cm) i polewać wyrazistym w smaku lukrem cytrynowym;  na wierzch sypię jeszcze uprażone wiórki kokosowe, dzięki temu mam fantastyczną kombinację smaków i tekstur: słodki kokos w miękkim cieście, cytryna w aksamitnym lukrze i chrupiące wiórki na wierzchu


ciasto:
250g miękkiego masła
1 szkl. cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub małe opakowanie cukru waniliowego
4 jaja
2 szkl. mixu mąki bezglutenowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki sody
1 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. mleka kokosowego
bułka tarta bezglutenowa do wysypania formy

lukier:
150g cukru pudru
sok z cytryny

  • nagrzać piekarnik do 160 st. C
  • formę wysmarować masłem i wyspać bułką tartą bezglutenową
  • połączyć mikserem masło, cukier i ekstrakt lub cukier waniliowy 
  • do masy dodawać po jednym jajku
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe
  • wymieszać z  mlekiem kokosowym
  • wylać do formy i piec godzinę, sprawdzić patyczkiem, jeśli jest mokry ciasto należy dopiec
  •  do cukru pudru dodawać po jednej łyżce soku z cytryny i mieszać aż do otrzymania masy o konsystencji gęstej śmietany (zbyt rzadki lukier wsiąknie w ciasto,dlatego sok dodajemy do cukru stopniowo, żeby nie przedobrzyć, do podanej ilości cukru potrzeba około 3 łyżek soku z cytryny)
  • po wyjęciu z formy i ostudzeniu ciasta polać lukrem i posypać prażonymi wiórkami kiedy lukier jest jeszcze mokry,






11 komentarzy:

  1. Fantastyczne.
    To świetne, że nawet będąc na diecie bezglutenowej można jeść takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie. Tak... dostojnie. To pierwsze słowo, które przyszło mi na myśl, kiedy go ujrzałam. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, bardzo fajna babka i w ogóle bardzo ciekawy blog. Muszę sobie przejrzeć wszystkie przepisy, bo jestem pewna, że znajdę tu coś dla siebie (chociaż jestem "glutenowcem") :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto prezentuje sie cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkie przepisy są prostą modyfikacją tych glutenowych, tak że śmiało można wykorzystać każdy z nich zmieniając składniki z bezglutenowych na glutenowe

    OdpowiedzUsuń
  6. jest piękne. a wiórki na wierzchu dodają mu uroku.

    OdpowiedzUsuń
  7. to jest przepis z www.kwestiasmaku.com

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie dziękuję za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. którą mąkę bezgl. moge użyć do tego przepisu (nie mam gotowego mixu)? mama alergika

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety jednorodna maka (kukrydziana, gryczana, ryzowa) nie sprawdzi sie w wypiekach tego typu, potrzebny jest mix

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Ten przepis zainspirował mnie do sprawienia przyjemności swojej teściowej która jest na takiej diecie a lubi słodkości . Jutro zamierzam zabrać się za pieczenie . Jednak mam pytanko :) Czy " koncentrat ciasta biszkoptowego bezglutenowego " nada się ? I czy pisząc " mleko kokosowe" miałaś na myśli "mleczko kokosowe" które można kupić w puszcze ? Świetny blog .Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń